સામાન્ય જ્ઞાન

Materials for GPSC, UPSC, IBPS, Clerk, SBI, Post, TAT, TET, HTAT, PSI, LIC, ONGC, Sub Registrar Exam, SSC etc.

History Solved Practice Paper for GPSC-UPSC

1.   The most worshipped God in later vedic period (1000 BC–600 BC) was—
(A)   Indra           (B)  Agni
(C)   Varuna      (D)  Prajapati
2.   The  capital  of  Mahajanpad ‘Vatsa’ was—
(A)   Kausambi
(B)   Mathura
(C)   Varanasi
(D)   Viratnagar
3.   Four Noble Truths are associated with—
(A)   Jainism
(B)   Hinduism
(C)   Buddhism
(D)   None of the above
4.   Alexander,  the  Great  invaded India in—
(A)   325 BC        (B)  326 BC
(C)   327 BC       (D)  330 BC
5.   The  second  Buddhist  Council was held in 383 BC in—
(A)   Saptaparni
(B)   Vaishali
(C)   Patliputra
(D)   Kundala Van
6.   Rishabhadeva was Jainism—
(A)   First Tirthankar
(B)   Second Tirthankar
(C)   Last Tirthankar
(D)   None of the above
7.   Kundgram is the birth place of—
(A)   Lord Mahavira
(B)   Lord Buddha
(C)   Lord Krishna
(D)   Guru Nanak
8.   Who was the founder of Mimansa Darshan (Philosophy) ?
(A)   Jamini
(B)   Badarayana
(C)   Patanjali
(D)   Kapila
9.   Which  of  the  following  rivers was known by the name vitasta in ancient vedic period ?
(A)   Jhelum
(B)   Chenab
(C)   Parushani
(D)   Beas
10.   Who   established   Nalanda (Buddhist)  University ?
(A)   Gopala (Pala ruler)
(B)   Dharampal (Pala ruler)
(C)   Kumargupta I (Gupta ruler)
(D)   Ramapal (Pala ruler)
11.   Harisena  who  wrote  Prayaga Prasasti / Allahabad    Pillar inscription was the court poet of—
(A)   Chandragupta-I
(B)   Samudragupta
(C)   Kumargupta-II
(D)   Chandragupta-II
12.   Harsh era began in—
(A)   706 AD       (B)  606 AD
(C)   806 AD       (D)  506 AD
13.   Who among the following was not the part of tripartite struggle which took place towards the end of
the 8th century ?
(A)   Pallavas
(B)   Palas
(C)   Partiharas
(D)   Rashtrakutas
14.   Who   among   the   following created the department of Agri-culture Diwan-i-Kohi ?
(A)   Mohammad-bin-Tughlaq
(B)   Alauddin Khilji
(C)   Ghiyasuddin Balban
(D)   Ibrahim Lodhi
15.   Which Sultanate ruler assumed the title Zille-Ilahi (Shadow of God) ?
(A)   Alauddin Khilji
(B)   Ibrahim Lodhi
(C)   Firoz Shah Tughlaq
(D)   Ghiyasuddin Balban
16.   Who wrote  Tarikh-i-Firoz Shahi giving an account of Firoz Shah Tughlaq’s reign ?
(A)   Alberuni
(B)   Zia Uddin Barni
(C)   Amir Khusrau
(D)   Minhaj-us-Siraj
17.   The most famous sufi saint of Naqshbandi order of Sufism is—
(A)   Shaikh Ahmad Sirhind
(B)   Shaikh Badruddin Samar-kandi
(C)   Shaikh Bahauddin Zakariya
(D)   Khwaja Baqi Billah
18.   Akbar proclaimed new religion Din-i-Ilahi in—
(A)   1560            (B)  1570
(C)   1581            (D)  1590
19.   In  India,  the  first  Portuguese governor of was—
(A)   Alfonso d Albuquerque
(B)   Francisco de Almeida
(C)   Nino da Cunha
(D)   Martin Alfonso de Souza
20.   The  headquarters  of  Central Water Tribunal is located in—
(A)   Kolkata      (B)  Delhi
(C)   Mumbai    (D)  Chennai
21.   By which Constitutional Amend ment  Act  was  Article  19 amen-ded to impose restrictions on the freedom of expression ?
(A)   16th Constitutional Amend-ment Act 1963
(B)   19th Constitutional Amend-ment Act 1966
(C)   15th Constitutional Amend-ment Act 1963
(D)   14th Constitutional Amend-ment Act 1962
22.   The Constitution deals with the citizenship from Article 5 to 11 under—
(A)   Part III        (B)  Part II
(C)   Part IV       (D)  Part V
23.   Trafffic in human beings and forced labour has been prevented under—
(A)   Article 24
(B)   Article 26
(C)   Article 23
(D)   Article 27
24.   Who among the following has called the Constitution of India a paradise for lawyers ?
(A)   Ivor Jennings
(B)   Dr. B. R. Ambedkar
(C)   Pandit Jawahar Lal Nehru
(D)   Dr. B. N. Rau
25.   Who was the chairman of Special Committee to Examine the Draft Constitution of India ?
(A)   Dr. B. R. Ambedkar
(B)   Sir Alladi Krisnaswamy Iyer
(C)   Sardar Patel
(D)   Jawahar Lal Nehru
26.   The final session of the Consti-tuent  Assembly  of  India  was held on—
(A)   January 20, 1950
(B)   January 25, 1950
(C)   January 24, 1950
(D)   January 15, 1950
27.   The ideal of justice as enshrined in the preamble to the Constitu-tion of India has been taken from—
(A)   Irish Constitution
(B)   Russian Constitution
(C)   Japanese Constitution
(D)   Canadian Constitution
28.   In which of the following cases did Supreme Court of India hold that Preamble is a part of the Constitution ?
(A)   Kesavananda Bharati Case (1973)
(B)   Berubar Union Case (1960)
(C)   Both of the above
(D)   None of the above
29.   Under  which  Article  can  the Martial Law be imposed ?
(A)   Article 35
(B)   Article 34
(C)   Article 36
(D)   Article 38
30.   The Protection of Civil Rights Act which provides for punish-ments  for  offences  related  to caste  and  religion  was  passed in—
(A)   1955            (B)  1960
(C)   1965            (D)  1970
31.   Who among the following has never been Chairman of  Finance Commission of India ?
(A)   N. K. P. Salve
(B)   Y. B. Chavan
(C)   A. M. Khusro
(D)   B. B. Tandon
32.   On behalf of the government which of the following decides Minimum Support Prices ?
(A)   Planning Commission
(B)   Ministry of Agriculture
(C)   Agriculture Cost and Price Commission
(D)   None of the above
33.   Tarapore Committee submitted its report on full convertibility on Rupee in—
(A)   Current Account
(B)   Capital Account
(C)   Both in Current as well as in capital account
(D)   Special   Drawings   Rights (SDR)
34.   SEBI is a—
(A)   Statutory Body
(B)   Advisory Body
(C)   Constitutional Body
(D)   Non-statutory Body
35.   When was SAARC established ?
(A)   On December 8, 1984
(B)   On January 1, 1984
(C)   On December 8, 1985
(D)   On January 1, 1985
36.   Public Sector means—
(A)   Government ownership on commerce and trade
(B)   Capitalist ownership on commerce and trade
(C)   Private ownership on trade
(D)   None of the above
37.   The basis of determining dear-ness allowance to employees in India is—
(A)   National Income
(B)   Consumer Price Index
(C)   Standard of Living
(D)   Per Capita Income
38.   Which of the following commit-tees was constituted for reforms in tax structure ?
(A)   Narsimham Committee
(B)   Chelliah Committee
(C)   Gadgil Committee
(D)   Kelkar Committee
39.   Cryolite is ore of—
(A)   Sodium
(B)   Potassium
(C)   Aluminium
(D)   Copper
40.   Odontology is the study of—
(A)   Bones
(B)   Blood
(C)   Liver
(D)   Teeth and gums

Answers with Hints

1.   (D)   2. (A)
3.   (C) The four noble truths of Buddhism are Dukha (Life is full of  sorrow),  Dukh  Samudaya (There are causes of sorrow), Dukh Nirodh (The sorrow can be removed), Dukh Nirodha Gamini Pratipada (There is a path on which treading sorrow can be alleviated).
4.   (B)     5. (B)     6. (C)    7. (A)    8. (A)
9.   (A) 10. (C)
11.   (B) Harisena who was a court poet of Samudragupta (335-380 AD) composed Prayaga Prasasti/ Allahabad   pillar   inscription which contains the authentic and detailed  record  of  Samudra-gupta’s reign. As per this inscri-ption Samudragupta was the greatest king of Gupta Dynasty (319 AD-540 AD).
12.   (B)  13. (A)   14. (A)  15. (D)   16. (B)
17.   (A) 18. (C)   19. (B)  20. (B)
21.   (A) By  the  Constitution  (Six-teenth Amendment) Act, 1963, Article 19 was amended to impose further restriction on the rights to freedom of speech and expression, to assemble peace-ably and without arms and to form associations in the interests of sovereignty and integrity of India.
22.   (B)  23. (C)   24. (A)  25. (B)  26. (C)
27.   (B)  28. (A)   29. (B)  30. (A)
31.   (D) B. B. Tandon was the Chief Election Commissioner of India from May 2005 till Feb. 2006.
32.   (c) Minimum Support Price is the price at which government may purchase the crop from the farmers directly if the price of their crops falls below Minimum Support Price.
33.   (B)
34.   (A) SEBI stands for Securities and Exchange Board of India.
35.   (C) SAARC  stands  for  South Asian Association for Regional Cooperation.
36.   (A)  37. (B)   38. (B)  39. (C)  40. (D)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: