સામાન્ય જ્ઞાન

Materials for GPSC, UPSC, IBPS, Clerk, SBI, Post, TAT, TET, HTAT, PSI, LIC, ONGC, Sub Registrar Exam, SSC etc.

GK Solved Paper for GPSC

GK Solved Paper for GPSC

1. For Rajya Sabha, how many members are nominated by President?
(A) 7
(B) 10
(C) 12
(D) 15

Ans. (C) 12

2. Chankya was the chief advisor of which ruler ?
(A) Ashok
(B) Harshvardhan
(C) Chandragupta Maurya
(D) Kanishka

Ans. (C) Chandragupta Mourya

3. What is the direction of rotation of earth on its axis ?
(A) East to West
(B) West to East
(C) North to South
(D) South to North

Ans. (B) West to East

4. In Computers, One Byte equals to how many Bits ?
(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16

Ans. (B) 8

5. Which is the highest civilian award in India ?
(A) Padam Shri
(B) Padam Bhushan
(C) Padam Vibhushan
(D) Bharat Ratna

Ans. (D) Bharat Ratna

6. In first battle of Panipat, Babar defeated which Lodhi ruler to establish Mughals in India ?
(A) Ibrahim Lodhi
(B) Sikandar Lodhi
(C) Bahlul Lodhi
(D) Daulat Lodhi

Ans. (A) Ibrahim Lodhi

7. Which is the largest animal in world ?
(A) Giraffe
(B) Elephant
(C) Orang Utan
(D) Blue Whale

Ans. (D) Blue Whale

8. In an equilateral triange, how many sides are equal ?
(A) Two
(B) All
(C) None
(D) Not fixed

Ans.  (B) All

9. What is the name of first indigenously developed Super Computer of India ?
(A) Tejas
(B) Anupam
(C) Aryabhatt
(D) Param

Ans. (D) Param

10. Who is the first indian Tenis player to win boy’s Australian Open Junior Title ?
(A) Prakash Amritraj
(B) Rohan Bopanna
(C) Yuki Bhambri
(D) Zeeshan Ali

Ans. (C) Yuki Bhambri



11. Which colour is in the centre of Rainbow ?
(A) Red
(B) Yellow
(C) Green
(D) Violet

Ans. (C) Green

12. In terms of area, which is the smallest state in India ?
(A) Goa
(B) Sikkim
(C) Nagaland
(D) Tripura

Ans. (A) Goa

13. Who is the chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Vice President
(D) Finance Minister

Ans. (B) Prime Minister

14. Who authored sanskrit epic Ramayana ?
(A) Ved Vyas
(B) Valmiki
(C) Surdas
(D) Tulsidas

Ans. (B) Valmiki

15. Who is the first indian woman to win Olympic medal ?
(A) P.T.Usha
(B) Shiny Abraham
(C) Karnam Malleshwari
(D) Kunjarani Devi

Ans. (C) Karnam Malleshwari

16. Which canal connects Mediterranean Sea with Red Sea ?
(A) Erie Canal
(B) Indira Gandhi Canal
(C) Panama Canal
(D) Suez Canal

Ans. (D) Suez Canal

17. According to Mahabharat, who was the last Commander-in-Chief of Kaurava army ?
(A) Ashwatthama
(B) Dronacharya
(C) Karna
(D) Shalya

Ans. (A) Ashwatthama

18. Who is the first indian cricketer to take Hat Trick in Test Cricket ?
(A) Chetan Sharma
(B) Kapil Dev
(C) Harbhajan Singh
(D) Irfan Pathan

Ans. (C) Harbhajan Singh

19. Which is the longest bone in human body ?
(A) Femur
(B) Fibula
(C) Radius
(D) Stapes

Ans. (A) Femur

20. Which luxury train travels through Maharashtra and includes Goa in its journey ?
(A) Palace on Wheels
(B) Heritage on Wheels
(C) The Deccan Odyssey
(D) Golden Chariot

Ans. (C) The Deccan Odyssey

21. German Shepherd is a popular breed of ?
(A) Dog
(B) Cat
(C) Cow
(D) Horse

Ans. (A) Dog

22. How do we better know film actor Rajeev Bhatia ?
(A) Govinda
(B) Jitendra
(C) Sunil Dutt
(D) Akshay Kumar

Ans. (D) Akshay Kumar

23. According to Ramayana, who was Bharat’s wife ?
(A) Sita
(B) Urmila
(C) Mandavi
(D) Shruthukeerti

Ans. (C) Mandevi

24. Into which water body does river Narmada flow ?
(A) Red Sea
(B) Arabian Sea
(C) Bay of Bengal
(D) Indian Ocean

Ans. (B) Arabian Sea

25. Who was Akbar’s financial advisor ?
(A) Birbal
(B) Abul Fazal
(C) Raja Todar Mal
(D) Raja Man Singh

Ans. (C) Raja Todar Mal

26. Where is Sardar Vallabhbhai Patel Police Academy situated ?
(A) Mussoorie
(B) Dehradun
(C) Chandigarh
(D) Hyderabad

Ans. (D) Hyderabad

27. Who founded Forward Block political party ?
(A) A.O.Hume
(B) Subhash Chandar Bose
(C) Motilal Nehru
(D) Shyama Prasad Mukherjee

Ans. (B) Subhash Chandar Bose

28. Who is the only cricketer to claim over 500 wickets in both Tests and One Day Internationals ?
(A) Wasim Akram
(B) Shane Warne
(C) Muttiah Muralitharan
(D) Glenn McGrath

Ans. (C) Muttiah Muralitharan

29. Which indian IT expert started web-based e-mail service Hotmail in 1996 ?
(A) Sabeer Bhatia
(B) Vinod Dham
(C) Azim Premji
(D) N.R.Narayan Murthy

Ans. (A) Sabeer Bhatia

30. Which architect designed the city of Chandigarh ?
(A) Edwin Lutyens
(B) Le Corbusier
(C) Charles Correa
(D) Herbert Baker

Ans. (B) Le Corbusier

31. Peter Parker is the original name of which fictional superhero ?
(A) Phantom
(B) Batman
(C) Superman
(D) Spiderman

Ans. (D) Spiderman

32. Which planet is referred Morning Star as well as Evening Star ?
(A) Mars
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Mercury

Ans. (B) Venus

33. Lumbini, the birth place of Gautam Budhdha, is in which present country ?
(A) Bhutan
(B) Nepal
(C) India
(D) Bangladesh

Ans. (B) Nepal

34. Who was the first indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Santosh Yadav
(C) Kalpana Chawla
(D) Kiran Bedi

Ans. (A) Bachendri Pal

35. Which is not a part of our parliament ?
(A) President
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) Supreme Court

Ans. (D) Supreme Court

36. What is aquaphobia, also referred as hydrophobia, the fear of ?
(A) Water
(B) Height
(C) Darkness
(D) Thunder

Ans. (A) Water

37. Which freedom fighter authored the book Discovery of India ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhr Tilak
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Jawaharlal Nehru

Ans. (D) Jawaharlal Nehru

38. To commemorate his conquest of the Ranthambhor fort and Khandesh in Gujarat, which Mughal ruler built Buland Darwaza at Fatehpur Sikri ?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan

Ans. (B) Akbar

39. Which is the principal ore of Mercury ?
(A) Galena
(B) Bauxite
(C) Cinnabar
(D) Hematite

Ans. (C) Cinnabar

40. Where is the Indian Institute of Science (IISc) situated ?
(A) New Delhi
(B) Ahmedabad
(C) Bengaluru
(D) Bhubaneshwar

Ans. (C) Bengaluru

41. What is the motto of the National Cadet Corps (NCC) ?
(A) Veerta Aur Vivek
(B) Bharat Mata Ki Jai
(C) Vayam Rakshaamah
(D) Ekta Aur Anushasan

Ans. (D) Ekta Aur Anushasan

42. Nifty is the main share index of which stock exchange ?
(A) BSE
(B) NSE
(C) NYSE
(D) NASDAQ

Ans. (B) NSE

43. Which planet is nearest to Sun ?
(A) Venus
(B) Mercury
(C) Earth
(D) Mars

Ans. (B) Mercury

44. According to Mahabahrat, who was Abhimanyu’s mother ?
(A) Draupadi
(B) Ulupi
(C) Chitrangada
(D) Subhadra

Ans. (D) Subhadra

45. What is the boundary line demarcating India and Pakistan known as ?
(A) Radcliffe Line
(B) McMahon Line
(C) Durand Line
(D) Curzon Line

Ans. (A) Radcliffe Line

46. The name of which Indian classical dance style, originated in north India, literally means ‘Story Teller’ ?
(A) Odissi
(B) Kuchipudi
(C) Kathak
(D) Bharatanatyam

Ans. (C) Kathak

47. Jama Masjid at Delhi, the largest in India, was built by which Mughal emperor ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

Ans. (C) Shahjahan

48. Which renowned vocalist was awarded Bharat Ratna in 2008 ?
(A) Lata Mangeshkar
(B) Pt. Bhimsen Joshi
(C) Gangubai Hangal
(D) Pt. Ravi Shankar

Ans. (B) Pt. Bhimsen Joshi

49. The Althing, the oldest functioning legislative assembly in world, is the parliament of which country ?
(A) Iceland
(B) France
(C) Japan
(D) Israel

Ans. (A) Iceland

50. To measure hardness of minerals, which scale is used ?
(A) Kelvin
(B) Richter
(C) Mohs
(D) Mercalli

Ans. (C) Mohs

51. Out of four Hindu Dhams, three are dedicated to lord Vishnu & one to lord Shiva. Which one is dedicated to lord Shiva ?
(A) Puri
(B) Dwarka
(C) Badrinath
(D) Rameshwaram

Ans. (D) Rameshwaram

52. By mixing equal amount of Blue and Yellow colours, which colour will result ?
(A) Green
(B) Purple
(C) Orange
(D) Brown

Ans. (A) Green

53. Which freedom fighter is also known as Lokmanya ?
(A) Gopal Krishan Gokhle
(B) Jai Praksha Narain
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Lala Lajpat Rai

Ans. (C) Bal Gangadhar Tilak

54. By how many hours Indian Standard Time (IST) is ahead of Greenwich Mean Time (GMT) ?
(A) 4:00 Hours
(B) 4:30 Hours
(C) 5:00 Hours
(D) 5:30 Hours

Ans. (D) 5:30 Hours

55. Crescograph, a device for measuring growth in plants, was invented by which Indian scientist ?
(A) Jagadish Chandra Bose
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Jayant Narlikar
(D) Meghnad Saha

Ans. (A) Jagadish Chandra Bose

56. On August 8, 1942, in which city Indian National Congress passed Quit India Resolution ?
(A) Karachi
(B) Mumbai
(C) Kolkata
(D) Lucknow

Ans. (B) Mumbai

57. Where is the Indira Point, the southernmost point of land in the territory of India, situated ?
(A) Lakshadweep
(B) Andaman & Nicobar Islands
(C) Kerala
(D) Tamilnadu

Ans. (B) Andaman & Nicobar Islands

58. In history, how do we better know Mughal empress Arjumand Banu Begum ?
(A) Mumtaz
(B) Noorjahan
(C) Hazrat Mahal
(D) Manmati

Ans. (A) Mumtaz

59. What line connects the points on a map that have the same temprature ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohume

Ans. (C) Isotherm

60. In which river is India’s largest riverine island Majuli is situated ?
(A) Ganga
(B) Brahmaputra
(C) Mahanadi
(D) Godavari

Ans. (B) Mrahmaputra

61. What is the observation that `Supply creates its own demand’ is popularly called ?
(A) Gresham’s Law
(B) Murphy’s Law
(C) Say’s Law
(D) Parkinson’s Law

Ans. (C) Say’s Law

62. In 1916, who founded Banaras Hindu University in Varanasi ?
(A) Annie Besant
(B) Madan Mohan Malaviya
(C) Syed Ahmed Khan
(D) S.Radhakrishnan

Ans. (B) Madan Mohan Malaviya

63. Who was the first Jain Tirthankar ?
(A) Rishabh Dev
(B) Neminath
(C) Parshavnath
(D) Mahavir

Ans. (A) Rishabh Dev

64. Where are the headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated ?
(A) Geneva
(B) Vienna
(C) Brussels
(D) The Hague

Ans. (B) Vienna

65. Which blood group is universal donor ?
(A) A
(B) B
(C) AB
(D) O

Ans. (D) O

66. Who directed 8 Oscar awards winning film ‘Slumdog Millionaire’ ?
(A) Danny Boyle
(B) David Fincher
(C) Stephen Daldry
(D) Ron Howard

Ans. (A) Danny Boyle

67. Who became the first space tourist on 28 April, 2001 ?
(A) Dennis Tito
(B) Mark Shuttleworth
(C) Gregory Olsen
(D) Anousheh Ansari

Ans. (A) Dennis Tito

68. Khajuraho temples were built by rulers of which dynasty ?
(A) Chola
(B) Pallava
(C) Chandela
(D) Chalukya

Ans. (C Chandela

69. The book `Beyond The Last Blue Mountain’ written by R.M.Lala is the biography of which industrialist ?
(A) G.D.Birla
(B) Dhirubhai Ambani
(C) Jamnalal Bajaj
(D) J.R.D.Tata

Ans. (D) J.R.D. Tata

70. Which city will host Winter Olympics in 2010 ?
(A) Turin (Italy)
(B) Sochi (Russia)
(C) Vancouver (Canada)
(D) Salt Lake City (USA)

Ans. (C) Vancouver (Canada)

71. Which term is used to describe the rearing of silkworms for the production of raw silk ?
(A) Sericulture
(B) Viticulture
(C) Horticulture
(D) Apiculture

Ans. (A) Sericulture

72. Which metal is the best conductor of electric current ?
(A) Copper
(B) Gold
(C) Silver
(D) Aluminium

Ans. (C) Silver

73. What is the popular name of Ascorbic acid ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

Ans. (C) Vitamin C

74. Who was the first person to address the United Nations in Hindi ?
(A) Morarji Desai
(B) Atal Behari Vajpayee
(C) V.P.Singh
(D) P.V.Narasimha Rao

Ans. (B) Atal Behari Vajpayee

75. Which imaginary line, located at zero degrees latitude, divides the earth into Northern and Southern hemispheres ?
(A) Prime Meridian
(B) Equator
(C) Tropic of Cancer
(D) Tropic of Capricorn

Ans. (B) Equator

76. Which city did Sikandar Lodi found in 1504 on the banks of Yamuna river ?
(A) Agra
(B) Mathura
(C) Delhi
(D) Allahabad

Ans. (A) Agra

77. Who coined the name `Pakistan’ ?
(A) Muhammad Ali Jinnah
(B) Allama Iqbal
(C) Liaquat Ali Khan
(D) Chaudhary Rahmat Ali

Ans. (D) Choudhary Rahmat Ali

78. Vishvambhar Mishra was the original name of which spiritual guru ?
(A) Swami Vivekanand
(B) Chaitanya Mahaprabhu
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Swami Prabhupada

Ans. (B) Chaitanya Mahaprabhu

79. At the time of independence, who was the president of Indian National Congress ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Sardar Patel
(D) J.B.Kriplani

Ans. (D) J. B. Kriplani

80. In 1958, who became the first Indian to receive Raman Magsaysay Award ?
(A) Vinoba Bhave
(B) Baba Amte
(C) Satyajit Ray
(D) Jai Prakash Narain

Ans. (A) Vinoba Bhave

81. Which co-founder of Infosys, wrote the book `Imagining India : Ideas for the New Century’ ?
(A) N.R.Narayan Murthy
(B) N.S.Raghavan
(C) Nandan Nilekani
(D) Kris Gopalakrishnan

Ans. (C) Nandan Nilekani

82. What is the scientific name of Vinegar ?
(A) Citric Acid
(B) Acetic Acid
(C) Lactic Acid
(D) Tartaric Acid

Ans. (B) Acetic Acid

83. Who is the ex-officio chairman of Rajya Sabha ?
(A) President
(B) Vice President
(C) Prime Minister
(D) Lok Sabha Speaker

Ans. (B) Vice President

84. In 2008, who became the first Indian to win an individual gold medal in the Olympic Games ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Vijender Kumar
(C) Leander Paes
(D) Rajyavardhan Singh Rathore

Ans. (A) Abhinav Bindra

85. Which film star founded the Telugu Desham Party ?
(A) N.T.Rama Rao
(B) M.G.Ramachandran
(C) Sivaji Ganesan
(D) J.Jayalalithaa

Ans. (A) N. T. Rama Rao

86. Who was the first Indian woman to win Miss Universe title in 1994 ?
(A) Lara Dutta
(B) Reita Faria
(C) Aishwarya Rai
(D) Sushmita Sen

Ans. (D) Sushmita Sen

87. Which is the largest brackish water lake in India ?
(A) Wular Lake,
(B) Pulicat Lake
(C) Kaliveli Lake
(D) Chilka Lake

Ans. (D) Chilka Lake

88. How do we better know playback singer Kedarnath Bhattacharya ?
(A) Shaan
(B) Lucky Ali
(C) Kumar Sanu
(D) Kishore Kumar

Ans. (C) Kumar Sanu

89. Which scientist is known as the Father of the Green Revolution in India ?
(A) Verghese Kurien
(B) M.S.Swaminathan
(C) Raja Ramanna
(D) A.P.J.Abdul Kalam

Ans. (B) M. S. Swaninathan

90. Which city is served by Jolly Grant Airport ?
(A) Jaipur
(B) Lucknow
(C) Chandigarh
(D) Dehradun

Ans. (D) Dehradun

91. In 2007, which state re-established its Vidhan Parishad (Legislative Council) after a gap of 22 years ?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu

Ans. (C) Andhra Prodesh

92. Which unit is used to measure the intensity of sound ?
(A) Decibel
(B) Ampere
(C) Parsec
(D) Tesla

Ans. (A) Decibel

93. Who wrote the patriotic song `Saare Jahan Se Achcha’ ?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Bankim Chandra Chatterjee
(C) Muhammad Iqbal
(D) Kavi Pradeep

Ans. (C) Muhammad Iqbal

94. In which town of Uttar Pradesh did Gautam Buddha attain Mahaparinirvana (salvation) ?
(A) Lumbini
(B) Kushinagar
(C) Nanded
(D) Pavapuri

Ans. (B) Kushinagar

95. Who presides over the joint sittings of both houses of Parliament ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Lok Sabha Speaker
(D) Rajya Sabha Speaker

Ans. (C) Lok Sabha Speaker

96. Nathu La Pass, located in Sikkim, connects India with which country ?
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Myanmar
(D) China

Ans. (C) China

97. Who is the only Indian batsman to score Triple Century in Test Cricket ?
(A) Sunil Gavaskar
(B) Sachin Tendulkar
(C) V.V.S.Laxman
(D) Virender Sehwag

Ans. (D) Virender Sehwag

98. In which hill station is the Himalayan Mountaineering Institute (HMI) located ?
(A) Darjeeling
(B) Srinagar
(C) Nainital
(D) Shimla

Ans. (A) Darjeeling

99. What term is used to refer the large number which is formed by writing digit 1 followed by 100 zeros ?
(A) Billion
(B) Trillion
(C) Octillion
(D) Googol

Ans. (D) Googol

100. Zakumi, a leopard, is the official mascot of which tournament ?
(A) Commonwealth Games 2010
(B) FIFA Football World Cup 2010
(C) Cricket World Cup 2011
(D) Olympic Games 2012

Ans. (B) FIFA Football World Cup 2010

29 comments on “GK Solved Paper for GPSC

  1. i like this paper

  2. M.M.Sarvaiya
    July 28, 2013

    Very nice

  3. Sagar
    August 13, 2013

    I have a realy good experians

  4. Shailesh Sharma
    September 15, 2013

    Thank you.

  5. nice
    September 30, 2013

    gud

  6. akashraj
    December 31, 2013

    i wish to 2014

  7. kalpesh
    January 8, 2014

    good

  8. nikita
    January 14, 2014

    very good.

  9. jeetu
    February 3, 2014

    nice…..

  10. harsh patel
    March 13, 2014

    please send this question on my gmail account

  11. t suresh kumar
    March 21, 2014

    better

  12. raj
    April 19, 2014

    science category

  13. nipa
    June 19, 2014

    Nice paper solutions

  14. zinzala jaysukh
    June 23, 2014

    very good

  15. jaysukh
    June 23, 2014

    good

  16. Bhadresh
    July 3, 2014

    very nice and helpful of material

  17. VIJAY
    July 8, 2014

    good for practice

  18. Dh
    July 11, 2014

    useful quiz for extra exams

  19. dodake bhagyashree
    July 29, 2014

    Ples.pdf file

  20. HIRAL VANKAR
    October 14, 2014

    VERY NICE!

  21. vasava rohit k.
    October 21, 2014

    This site is very useful for student Prepare of comparative exam

  22. Harshal Chheta
    February 13, 2015

    I like it……….

  23. savita dewangan
    March 19, 2015

    Thank u so much for providing such model papers with solution..

  24. Yugakishore
    July 2, 2015

    better

  25. Manish s bhoye
    August 14, 2015

    Frewsdff

  26. Manish s bhoye
    August 15, 2015

    Me

  27. reena thakur
    September 11, 2015

    really so much knowledgeable!!…..

  28. piyush patel
    February 24, 2016

    gud quality

  29. Krishnadarji
    October 8, 2016

    It’s very nice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: