સામાન્ય જ્ઞાન

Materials for GPSC, UPSC, IBPS, Clerk, SBI, Post, TAT, TET, HTAT, PSI, LIC, ONGC, Sub Registrar Exam, SSC etc.

Banking Awareness Model Practice Set- 2 for Bank PO and Clerk

1. First Governor of RBI was – 
a) Hilton Young
b) Paul Samuelson
c) C.D.Deskmukh
d) O.A Smith
Ans. d) O.A Smith

2. At the time of nationalization who was the Governor of RBI-
a) O.A Smith
b) J.B Taylor
c) C.D. Deshmukh
d) K.C.Neogy
Ans. c) C.D. Deshmukh 

3. The RBI was nationalized in the year –
a)1949
b)1956
c)1959
d)1947
Ans. a)1949 

4. The general superintendence and director of the bank is entrusted to central board of directors of –
a)10 members
b) 20 members
c) 25 members
d)30 members
Ans. b) 20 members

5. Paper currencies of our country are issued by RBI under –
a) Section- 22 of the RBI act -1934
b) Section- 24 of the RBI act -1934
c) Section- 28 of the RBI act -1934
d) None of these
Ans. a) Section- 22 of the RBI act -1934 

6. One rupee currency notes bear the signature of – 
a) PM
b) President of India
c) Governor of RBI
d) Finance Secretary of India
Ans. d) Finance Secretary of India

7. Ten rupees notes bear the signature of –
a) President
b) Finance Minister
c) Secretary of Ministry of finance
d) Governor of RBI
Ans. d) Governor of RBI

8. Which of the following is the banker of the banks –
a) IDBI
b) SBI
c) RBI
d)UTI
Ans. c) RBI 

9. In which of the following banks one can’t open a personal account –
a) Co-Operative Banks
b) Commercial banks
c) Regional Rural Banks
d) RBI
Ans. d) RBI

10. Which of the following banks is the banker to the government –
a) SBI
b) SEBI
c) RBI
d) IRDA
Ans. c) RBI 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: